citaj mi2

Mjesec hrvatske knjige manifestacija je kojom se tijekom mjesec dana, od 15. listopada do 15. studenoga, nastoji na državnoj, ali i na lokalnim razinama govoriti o knjizi, promicati čitanje te na različitim programima okupljati sve one koje knjiga istinski zanima. Ovogodišnja je manifestacija posvećena planetu Zemlji, u povodu 50. godišnjice obilježavanja Dana planeta Zemlje, a moto je Razlistaj se!

Djeca s velikim veseljem razgledavaju, slušaju i „čitaju“ slikovnice, pretražuju i listaju one koje im se najviše sviđaju. Obilježavanjem Mjeseca hrvatske knjige djeci želimo približiti važnost čitanja od najranije dobi.

S obzirom na ovogodišnju temu koja je posvećena planetu Zemlji, djeca će ovog mjeseca izraditi slikovnice koje će biti posvećene planetu Zemlju. Kako bismo pokazali djeci da se njihov trud izuzetno cijeni, njihove slikovnice i radove izložit ćemo u prostorijama vrtića te na web stranici vrtića, a nakon toga djeci će biti ponuđena mogućnost da slikovnice čitaju i kod kuće te uživaju u njima zajedno s roditeljima.

Zašto je važno čitati djeci?

CITAJ MI

Čitanje djeci izvrstan je oblik učenja.

Čitanje, osim što omogućuje učenje, istovremeno potiče specifične  

funkcije mozga koje su osnova kasnijem učenju u životu djeteta.

Zapamtite:

  • Ø kao roditelj, imate moć povećati potencijal učenja vašeg djeteta tako da učinite da knjige naprosto postanu sastavni dio djetetova života!

 

Velik broj istraživanja pokazuje da je čitanje djetetu od najranije dobi jednako važno za njegov razvoj kao i briga o njegovim osnovnim potrebama (potreba za hranom, odmorom, igrom…). Djeca koja tijekom prvih godina života čuju mnogo riječi i koja su aktivno uključena u komunikaciju imaju bolje rezultate na testovima znanja i vještina u osnovnoj školi nego djeca koja nisu bila tako bogato izložena jeziku. Knjige sa slikama namijenjene maloj djeci privlače pažnju djeteta i potrebno ih je uvoditi u djetetov život od najranije dobi. Čitanjem i prelistavanjem slikovnica od najranije dobi, pa čak i onda kada dijete ne razumije što mu se govori izgrađuje se poseban odnos bliskosti i povezanosti između roditelja i djeteta. 

Kada govorimo o čitanju moramo naglasiti da ono igra veliku ulogu u cjelokupnom razvoju djeteta (emocionalnom, intelektualnom, jezičnom, socijalnom, …). 

U početku se djeca mogu meškoljiti i odvraćati pažnju tijekom čitanja, ali s vremenom će naučiti biti na miru tijekom trajanja knjige. S razumijevanjem čitanja dolazi i snažnija samodisciplina, dulja pažnja te bolje pamćenje. Dijete usvaja kulturu čitanja knjiga, ali i kulturu slušanja, a to sve će mu biti vrlo korisno kada krene u školu. 

Važno je da dijete od rane dobi stječe naviku čitanja knjiga. Čitanje od rane dobi pomaže djeci da na čitanje gledaju kao na izvor zadovoljstva, a ne kao na obvezu. Djeca koja su izložena čitanju kroz odrastanje će češće birati knjige pored video igrica, televizije, i ostalih vidova zabave.

Ako je moguće, uvedite ritual čitanja prije spavanja. Studije pokazuju da se nakon čitanja djeca osjećaju sigurnije i ugodnije tijekom spavanja. Držite knjigu ispred djeteta kako bi dijete moglo vidjeti tekst i slike. Ako dijete želi nekoliko puta čitati istu priču to mu i omogućite. Ponavljanjem iste priče djeca razvijaju pamćenje. Nakon što ste zajedno sa svojim djetetom pročitali priču, pokušajte je prepričati po sjećanju. 

citaj mi1

Pomognite vašem djetetu da zavoli knjigu, čitajte mu!