DRUŠTVENE IGRE

Najvažnija djetetova aktivnost je igra. Igra se pojavljuje  u svim kulturama te je svoj djeci širom svijeta poznata. Da bi dijete predškolske dobi što više naučilo treba se što više igrati. Kroz igru dijete istražuje svijet i spoznaje svoje mogućnosti te ima važnu ulogu u cjelokupnom razvoju djece i priprema dijete za život. Djecu nije potrebno poticati na igru, oni će sami započeti igru, no potrebno im je omogućiti prostor i vrijeme za igru. Igru treba prilagoditi razvojnim potrebama djeteta.

igra 1

Igra svakom djetetu pruža osjećaj zadovoljstva i sreće, zabave i sigurnosti. U današnje vrijeme djeca imaju pristup raznim tehnologijama i uređajima za igranje igara, što zna loše utjecati na društvene i emocionalne strane djeteta.

Društvene igre su vrlo  važne jer pomažu djetetu da izgradi svoj karakter i nauči kontrolirati emocije. One potiču razvoj kognitivnih vještina. Pamćenje, razmišljanje, rješavanje problema, koncentracija, pažnja  i snalaženje u raznim situacijama su mentalne aktivnosti koje dijete mora upotrijebiti, a one nerijetko pospješuju učenje i inteligenciju kod djece. Kroz društvene se igre također razvijaju dijelovi mozga koji su nam bitni za ključne životne funkcije. 

Tijekom društvene igre s roditeljima ili prijateljima mozak otpušta hormon sreće te se poboljšava cirkulacija i opuštaju mišići.

Kroz ovakve igre djeca uče da su u životu nužna određena pravila koja moraju poštivati i uče se odgovornosti. Potiče se socijalizacija, integracija u društvo i prihvaćanje socijalnih normi.

Društvene igre su dobar  način učenja strpljenju, odnosno čekanju svog reda. Kroz društvene igre djeca prestaju biti egocentrična, uče da svako djelo i odluka za sobom nose posljedicu (pozitivnu ili negativnu), uče kako biti timski igrači i uče gubiti. 

                          igra 2                                    

Za društvene igre potrebne su minimalno dvije osobe. One pružaju mnogo koristi u djetetovom razvoju i odrastanju. Roditeljima omogućavaju kvalitetno provođenje vremena s djetetom. Okupljanjem oko stola roditelji i djeca se zbližavaju, stvara se osjećaj prijateljstva i međusobnog povjerenja. Tijekom igre igrači međusobno komuniciraju pa djeca vježbaju verbalno i emocionalno izražavanje čime proširuju vokabular. Pomažu da se zabavimo, bolje upoznamo i stvorimo nove uspomene te nas povezuju s ljudima. Mogu se igrati unutar četiri zida, ali i u  prirodi.

igra 3

Igrajući se sa svojim djetetom roditelji upoznaju svoje dijete, shvaćaju ponašanja djeteta, razvija se socioemocionalna veza između roditelja i djeteta, dijete postaje sigurnije i stječe povjerenje.

Društvene igre imaju zabavnu i edukativnu ulogu i neka vam postanu rutina.

 

Tekst pripremila:

Jasenka Sabol